Zalety korzystania z nowoczesnych pieców konwekcyjnych

Piec konwekcyjny to piekarnik, który podgrzewa żywność za pomocą cyrkulacji gorącego powietrza.

Piece konwekcyjne wykorzystują wentylator do cyrkulacji, tradycyjne piece nie mają wentylatorów w tym, przypadku niektóre miejsca w piekarniku nagrzewają się bardziej od innych. Jeśli szukasz nowego piekarnika i nie jesteś pewien, czy powinieneś wybrać piekarnik konwekcyjny lub tradycyjny model, należy rozważyć zalety i wady zakupu pieca konwekcyjnego.

Z pewnością dużą zaleta pieca konwekcyjnego będzie równomierne gotowanie, często zdarza się, że tradycyjny piekarnik jest w niektórych miejscach zbyt gorący, a w innych zbyt zimny.

To nie jest problem jeżeli posiadamy piec konwekcyjny. Wewnątrz piekarnika znajduje się wentylator, który umożliwia cyrkulację gorącego powietrza w całym piekarniku, dzięki czemu temperatura jest taka sama. Dzięki piecowi konwekcyjnemu nie musisz się martwić o równomierne pieczenie mięsa, czy też wyrobów ciast, czy nawet bułek. Dzięki obiegowi powietrza nie musimy obracać mięsa w czasie pieczenia, aby równomiernie się zarumieniło. Dodatkowo cyrkulacja powietrza zamyka mięso, dzięki czemu nie będzie ono suche w środki, co będzie wyjątkowo pożądane w przypadku drobiu, czy też pieczenia szynki.

Wentylator w piekarniku umożliwia gotowanie potraw w niższych temperaturach. Tam, gdzie zwykle gotujesz w temperaturze 250 stopni, możesz gotować w temperaturze 220-200 stopni zatem piece konwekcyjne są bardziej wydajne. Wentylator umożliwia również gotowanie żywności w znacznie krótszym czasie niż w tradycyjnym piekarniku. Dzięki temu jedzenie szybciej trafi na stół, co może być idealne dla zapracowanych rodzin. Będziesz także zużywał mniej prądu. Spowoduje to oszczędności na rachunkach za energię. Kiedy czytasz przepis w książce lub na odwrocie pudełka, wskazówki są oparte na przygotowaniu jedzenia w tradycyjnym piekarniku. Gdy używasz pieca konwekcyjnego, musisz dostosować przepisy. Jeśli nie dostosujesz odpowiednio przepisu, możesz skończyć z przypalonym lub rozgotowanym jedzeniem. Pieczone potrawy, takie jak chleb, ciastka i ciasta, są najbardziej na to podatne.