Właściwe przechowywanie pomidorów

Zebrane warzywa i owoce muszą być przechowywane w specjalnych miejscach. Najczęściej w budynku gdzie je składujemy chcemy utrzymać stałą niską temperaturę.

Chłodnie mogą mieścić się w budynkach murowanych, ale także można przystosować do tego celu hale stalowe. Trzeba je wyposażyć w specjalne urządzenia chłodzące, jak również założyć właściwą izolację. Dziś magazyny chłodnicze to wielkie przestrzenie, nad którymi trzeba codziennie sprawować pełną kontrolę. Duża powierzchnia, to zarazem ogromna ilość towaru do ułożenia. Dlatego na wyposażeniu chłodni musi znajdować się odpowiedni sprzęt, który jest w stanie przetransportować wszystkie towary jakie znajdują się w magazynie. Zwykle do przewozów w takim magazynie służą wózki widłowe, lub paleciaki.

Magazyny tego rodzaju mogą posiadać wiele półek, dzięki czemu mieszczą dużo więcej towarów, potrzebne jest oczywiście miejsce na obsługujące je wózki widłowe. Trzeba także zachować odstępy pomiędzy skrzynkami.

Warzywa i owoce potrzebują powietrza, dlatego ważne są systemu które wymuszają obieg powietrza. chłodnia spożywcza jest w stanie zapewnić właściwą temperaturę dzięki której mamy możliwości przechowywania artykułów spożywczych przez odpowiednio długi czas. Istotne jest by chłodnia spożywcza była przeźroczysta dzięki czemu klienci będą mogli wybrać sobie to co chcą kupić, jeszcze przed otwarciem wieka chłodni. Dzięki temu chłodnia będzie mogą działać wydajniej oraz zużywać o sporo mniejsze ilości energii elektrycznej. Jeżeli nie mamy pomysłu na przechowywanie pomidorów możemy wykorzystać chłodnie. Naturalnie konieczne będzie wybranie odpowiedniej temperatury. Obecnie chłodnie posiadają łatwe do kontrolowania systemy chłodzenia, które można ustawiać także za pomocą internetu. Jest to bardzo wygodne, ponieważ cały czas mamy pod kontrolą temperaturę, która ma także wpływ na długość przechowywania towarów. Oczywiście kolejnym ważnym czynnikiem będzie wilgotność jaka panuje w budynku, powietrze zbyt suche może bowiem spowodować wysychanie warzyw i owoców. Straty na wadze sprawią, iż nasze produkty będą mniej warte, należy więc dbać o wszystkie szczegóły.