Moringa to bogactwo składników odżywczych

Moringa oferuje potęgę składników odżywczych, jest bogata w błonnik, białko, magnez i potas. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż pomarańcze.

Podczas gdy liście zawierają większość składników odżywczych, same strąki są doskonałym źródłem witaminy C. Jego wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawiła, że cieszy się on szczególnym zainteresowaniem w społeczności wellness i jest stosowany na całym świecie w leczeniu infekcji, niedożywienia, anemii i alergii. Jeśli wzdęcia, gazy i zaparcia są dla ciebie problemem, moringa może zaoferować naturalne rozwiązanie. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy może być również dobrym narzędziem do poprawy trawienia i lepszego radzenia sobie z zaburzeniami pracy jelit. Właściwości przeciwzapalne moringi mają korzystny wpływ na zapalenie jelita grubego. W porównaniu z grupą kontrolną w badaniu moringa była w stanie zmniejszyć nasilenie wrzodów i ogólne zapalenie. Wysoki poziom cukru we krwi rośnie we współczesnym społeczeństwie i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy i chorób serca. Kilka badań wykazało, że moringa może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, a w rezultacie zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Moringa w połączeniu ze zdrową dietą o niskiej zawartości przetworzonych cukrów może być bardzo korzystna w leczeniu cukrzycy i zapobieganiu jej. Jako dodatkowy bonus zrównoważony poziom cukru we krwi oznacza bardziej zrównoważoną energię w ciągu dnia, mniej drażliwości i wahań nastroju oraz zmniejszone pragnienie na słodycze.


Przetestowano również moringę jako leczenie choroby Alzheimera i wykazano, że wysoka zawartość witaminy C i E pomaga zwalczyć stres oksydacyjny. Podczas gdy badanie dotyczyło w szczególności chorób neurodegeneracyjnych, może to ogólnie mieć korzystny wpływ na zdrowie psychiczne, ponieważ wykazano, że liście moringa wzmacniają poziom hormonu dobrego samopoczucia, serotoninę. Łatwo jest dodać Moringę do codziennej diety i czerpać pozornie nieskończone korzyści z tej niesamowitej rośliny, po prostu dodając proszek do codziennych koktajli i potraw lub zażywając suplementy diety.